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Frequently Asked Questions for 

DSRIP Performing Provider Systems 
Completing Certificate of Public Advantage Applications  

 

These Frequently Asked Questions (FAQs) will provide guidance to Performing Provider 
Systems (PPSs) that intend to submit an application for a Certificate of Public 

Advantage (COPA) pursuant to Article 29-F of the Public Health Law (PHL) and 
proposed regulations 10 NYCRR Subpart 83-1 in conjunction with a Delivery Reform 
System Incentive Payment (DSRIP) Program Project Plan application.  The application, 

available at http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm, 
and this document are subject to revision as the proposed regulations, which are 

available at http://www.health.ny.gov/regulations/proposed_rulemaking, are 
finalized.  These FAQs will be further updated as additional questions arise. 
 

1. Q: What is a Certificate of Public Advantage, referred to as a “COPA”? 
 

A: A COPA is a document issued by the Department of Health (Department) 

signifying the approval of a Cooperative Agreement or planning process, subject 
to certain conditions being satisfied.  Parties that have received a COPA are 

provided state action immunity under federal antitrust laws and immunity from 
private claims under state antitrust laws and may negotiate, enter into, and 
conduct business pursuant to, a Cooperative Agreement or a planning process 

covered by a duly issued Certificate of Public Advantage.  See PHL Article 29-F 
and proposed 10 NYCRR Subpart 83-1.2. 
 

2. Q:  What is a Cooperative Agreement in the DSRIP context?  

 
A: For purposes of COPA applications submitted by PPSs in conjunction with 

their DSRIP Project Plan applications, the DSRIP Project Plan application shall 

serve as the Cooperative Agreement, as supplemented by additional information 
included in response to other sections of the application or otherwise requested 
by the Department, such that the Department is able to identify the projects and 

activities for which a COPA is sought and the PPS partners involved therewith.   
 

3. Q: For what activities may a PPS seek a COPA?   
 

A: A COPA may be requested by a PPS only with respect to DSRIP projects as 

set forth in the DSRIP Project Plan application and the activities necessary to 
carry out an approved Project Plan application.  A COPA may not be necessary 

for all DSRIP projects and related activities.  Potential applicants should consult 
with their attorneys to determine whether their DSRIP activities warrant 
submission of a COPA application.   

 
4. Q: What activities may not be covered by a COPA issued to a PPS? 

http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm
http://www.health.ny.gov/regulations/proposed_rulemaking
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A: A COPA will not be issued to a PPS for activities that are not necessary to 

carry out an approved DSRIP Project Plan application.  Further, a COPA will not 
apply to any Medicare or non-governmental commercial transactions or activities 

that are carried out by any PPS or any PPS partner.  A PPS seeking antitrust 
immunity for non-DSRIP projects and activities will need to submit a separate 

COPA application to the Department, as set forth on the Department’s website at 
http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm.   

 
5. Q: Who may submit a COPA application?   
 

A: Only the PPS Lead Applicant may submit a COPA application in conjunction 

with a DSRIP Project Plan application.  Any other COPA applications must be 
separately submitted to the Department, as set forth on the Department’s website 

at http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm. 
 

6. Q:  Do multiple COPA applications need to be filed for each DSRIP project or 
by each provider within a PPS that have been identified for each project 
activity? 

 
A: No, a PPS Lead Applicant should file no more than one COPA application for 

all the projects and activities for which it seeks COPA protection, and will need to 

identify such projects and activities in the response to the application.   
 

7. Q: Where are COPA application forms found?  

 
A:  A COPA application form is available on the Department’s website at  

http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm. 
 
8. Q:  How would the PPS Lead Applicant complete Section I (General 

Information) of the COPA Application? 

 
A:  Under Section I (General Information), Part A, of the COPA application, a 

PPS Lead Applicant should mark the box indicating that the application is 

submitted in conjunction with a DSRIP Project Plan application.  The PPS Lead 
Applicant should enter “PPS” in response to the question under Section C 
(COPA Applicant Information) and “PPS Lead Applicant” in response to the 

question under Part D (Application Lead Contact).  
 
9. Q:  How would the PPS Lead Applicant complete Section II (Applicant 

Information) of the COPA Application? 

 
A:  Section II need not be completed by the PPS Lead Applicant or its partners, 

provided that the Department is able to identify the PPS partners involved in the 

projects and activities for which a COPA is sought.  To the extent that this cannot 

http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm
http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm
http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm
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be readily ascertained by the Department from the DSRIP Project Plan 

application, the responses provided to Section III of the COPA application should 
set forth this information.     
 

10. Q:  How should the PPS Lead Applicant complete Section VI of the COPA 
Application? 

 
A: While the PPS Lead Applicant must execute the certification form, it is 

unnecessary for the PPS Lead Applicant to obtain certifications and 

acknowledgments from all of the PPS partners involved in the projects and 
activities for which a COPA is sought, provided that the Department should be 

able to identify the PPS partners involved in the projects and activities for which a 
COPA is sought.  To the extent that this cannot be readily ascertained by the 
Department from the DSRIP Project Plan application, the responses provided to 

Section III of the COPA application should set forth this information.     
 

11. Q: Where should a PPS Lead Applicant submit a completed COPA 
application? 

 
A:  A completed COPA application can be submitted to 

DSRIPapp@health.ny.gov with “COPA Application” in the subject line.  
 

12. Q: What are the fees for submitting a COPA? 

 
A: For COPA applications submitted by PPSs in conjunction with their DSRIP 

Project Plan applications, the Department will waive fees otherwise payable in 
connection with a COPA application. 

 
13. Q: Are all PPS partners required to post a description of the COPA application 

on each of their public websites? 

 
A: The PPS Lead Applicant must conspicuously post on its public website a 

description of its COPA application, which should describe the projects and 
activities for which a COPA is sought.  In addition, PPS partners need not also 

post such information, as long as the website of the PPS Lead Applicant either 
lists or links to a list of PPS partners, and further links to the Department’s 
website, 

http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm, where 
COPA applications will be summarized.  

 
14. Q: Is a completed COPA application a public document available pursuant to 

the Freedom of Information Law, referred to as “FOIL”? 

 
A: New York’s Freedom of Information Law generally requires the Department of 

Health to make records available in response to a request unless an exception 

mailto:DSRIPapp@health.ny.gov
http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm
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applies.  The COPA application affords applicants the opportunity to identify any 

such records that may fall within an exception submitted as part of the 
application, and the Department will evaluate whether the exception applies. 

 

Q: May the Department ask for additional information in its review process which 
is not included in the COPA application?  

 
A: Yes, the Department may request additional documentation or information to 

assist in its review of a COPA application, and the request should be responded 

to within the time frame identified by the Department in its request.  See 10 
NYCRR § 83-1.10(c).  Any delay in responding to such requests could delay the 

determination.  
 
15. Q: When can the PPS Lead Applicant expect to hear if a COPA application is 

approved? 

 
A: A COPA application submitted by a PPS Lead Applicant on or before 

December 22, 2014, should expect to be notified of the Department’s 
determination by April 1, 2015.  However, if the application does not sufficiently 

describe the projects and activities for which a COPA is sought or otherwise does 
not sufficiently respond to the questions in Section III of the application, leading 
the Department to request a substantial amount of additional documentation or 

information, or if any of the Department’s requests for additional documentation 
or information are not responded to in a timely fashion, notification of the 

Department’s determination of the COPA application may not be made by that 
date.  Applications may be submitted after December 22, 2014, and will be 
reviewed expeditiously, but notification of the Department’s determination may 

not be made until after April 1, 2015.      
 

16. Q: What kinds of conditions may be attached to the approval of a COPA? 
 

A: The Department may impose conditions to the COPA to ensure that the 

activities conducted under it are consistent with PHL Article 29-F and its purpose 
to improve health care quality, access, efficiency and clinical outcomes (see 

proposed 10 NYCRR § 83-1.6) and are consistent with the approved DSRIP 
Project Plan. 

 

17. Q: What is the duration of a COPA? 

 
A: A COPA may be issued for a period to be determined by the Department, 

which shall be no less than two years in duration.  See proposed 10 NYCRR § 
83-1.6.  The two year period referenced in the regulation is the minimum period, 

but a COPA can be issued for a longer period of time, depending on the 
circumstances.  PPS Lead Applicants may note the length of time for which 

COPA protection is sought and why such time period is appropriate as part of its 
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responses to Section III of the COPA application.  The Department will take the 

request into consideration as part of its review of the application.  
 
18. Q:  Once a COPA is issued, will the PPS need to provide additional 

information? 

 
A:  In providing immunity as set forth in PHL Article 29-F and its implementing 

regulations, the State must actively supervise the activities of the PPS.  To this 
end, the Department will require each PPS to submit an annual report and 

certification (Annual Report) in such form as determined by the Department.  The 
Annual Report will be reviewed by the Department to ensure that the PPS is 

continuing to operate within the scope of the COPA, including any conditions or 
terms of such COPA.  The Department may request additional reports, 
information or documentation at such other times as the Department may 

require.  See proposed 10 NYCRR § 83-1.9. 
 

19. Q: Can a COPA be renewed upon expiration? 

 
A:  Yes; however, an application to renew a COPA will need to be filed no later 

than 120 days prior to the expiration of the COPA.  See proposed 10 NYCRR § 
83-1.11.  Renewals will undergo the same process as an initial COPA request 
and will be evaluated utilizing the same considerations.  See proposed 10 

NYCRR § 1-10(a). 
 

20. Q: Under what circumstances may a COPA be revoked? 

 
A:  The Department may revoke a COPA for the reasons set forth in proposed 10 

NYCRR § 83-1.12.  The Department must notify the parties to a COPA of the 
Department’s determination to revoke the COPA and the parties will have 90 

days to respond and raise any objections or concerns.  No COPA will be revoked 
without affording the parties an opportunity to request a hearing pursuant to 10 
NYCRR Part 51.  See proposed 10 NYCRR § 83-1.13. 

 
21. Q: Is there an opportunity for public comment in the COPA process? 

 
A: Yes, a description of the COPA application, including any renewal application, 

will be available on the Department's website.  The public may submit written 

comments to the Department or comment on a COPA application in person at a 
meeting of a designated Committee of the Public Health and Health Planning 

Council.  See proposed 10 NYCRR § 83-1.3(b).  More information will be 
available on the Department’s website at 
http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm.   

 
22. Q:  Where can questions concerning a COPA application be directed? 

 

http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/copa/index.htm


New York State Department of Health 
PPS COPA FAQ 

 

 
(12/14)  6 

 

 

A:  Questions should be submitted by email to DSRIPapp@health.ny.gov with 

“COPA” in the subject line.   
 

 

mailto:DSRIPapp@health.ny.gov

